S’inicien les tasques de reforestació del bosc de Can Deu amb la col·laboració de les entitats de Sabadell
- La Fundació vol fer partícip a la ciutadania per col·laborar en el procés de recuperació del bosc i coordinarà les accions de participació i de voluntariat.
- Les zones on es duran a terme les tasques de reforestació seran aquelles que donen accés al bosc i on la regeneració natural és més difícil.
- En aquesta primera fase de participació ciutadana s’ha convidat a gairebé una vintena d’entitats locals i comarcals que començaran a treballar el diumenge 24 de gener.
L’Espai Natura Fundació Sabadell 1859, amb una extensió de 86 hectàrees, comprèn el Bosc de Can Deu, que va ser adquirit per Caixa Sabadell l’any 1964 per protegir-lo de l’especulació urbanística, transformant-lo en un Centre d’Activitats Ambientals. L’any 1992 va ser declarat Forest Protectora i actualment n’és la propietària i gestora la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, hereva de l’antiga Obra Social de Caixa Sabadell.
Per a garantir el seu ús forestal, l’any 1988 Caixa Sabadell va demanar la declaració del bosc com a Forest Protectora, que es va atorgar el 1992, salvant-la així de l’especulació immobiliària. El bosc de Can Deu és l’únic cas de titularitat privada declarat Forest Protectora a tota Catalunya.
D’altra banda, des del 2007 la gestió del bosc està regulada per un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal aprovat per la Generalitat i que té vigència fins al 2017.
La ventada del 9 de desembre de 2014
Dimarts 9 de desembre de 2014 es va produir un episodi de fort vent combinat amb resultats catastròfics a la finca de Can Deu, propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, hereva de l’Obra Social de Caixa d’Estalvis de Sabadell.
L’estimació dels arbres caiguts al bosc de Can Deu a causa d’aquest temporal de vent, feta pels agents rurals i per enginyers forestals, va ser del 75-80% sobre el total. La quantitat d’arbres abatuts s’estima en 45.000 exemplars.
Després d’uns intensos i complexos treballs de desembosc i neteja, actualment la finca ja es troba en condicions per iniciar les actuacions i les feines que ens han d’ajudar a recuperar aquest espai natural tant estimat pels ciutadans de Sabadell i comarca.
La intenció de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 sempre ha estat la de mantenir aquesta forest com a lloc d’esbarjo i gaudi de la ciutadania. Per aquest motiu, es va crear una Comissió Tècnica integrada per experts destinada a planificar la recuperació del bosc.
Les conclusions d’aquesta comissió es van fer públiques el passat divendres 13 de novembre. Bàsicament es pretén afavorir la regeneració natural del bosc allí on s’està produint, fer un seguiment de la vegetació i reforestar els espais amb escassa o nul·la regeneració.
Participació ciutadana
Des d’un primer moment tant entitats com particulars de Sabadell es van interessar en el futur del bosc, i és per això que des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 proposen que la millor manera d’assegurar la reforestació és comptant amb la complicitat i la col·laboració d’aquells qui són usuaris del bosc.
La campanya de reforestació es durà a terme en quatre punts d’accés al bosc, allí on la presència humana ha fet que el sòl estigui més compactat i no hi hagi brotat cap nou plançó (Sant Julià d’Altura, Sant Vicenç de Verders, aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera i sector de Vallehermoso). A cadascuna d’aquestes àrees es dedicarà una jornada en diumenge dels mesos de gener i febrer de 2016 i està previst que a cada àrea hi puguin participar entre quatre i cinc entitats de la ciutat.
La preparació dels clots, el reg d’establiment, les eines i les plantes seran a càrrec de l’Espai Natura, mentre que la feina de plantar-los anirà a càrrec dels voluntaris de les entitats. Es preveu fer una plantació d’uns 1.000 exemplars per hectàrea de pi blanc, alzina i pi pinyer.
Però precisament un dels objectius d’aquestes jornades és implicar més a la societat en la conservació de la forest, i per això seria desitjable que les persones i famílies voluntàries es comprometin a fer un seguiment dels arbres que hagin plantat i en tinguin cura els primers anys per assegurar en la mida del possible l’èxit de la reforestació.
Per altra banda, a la major part del bosc on l’opció primera serà la de deixar actuar lla regeneració natural, caldrà fer un seguiment del desenvolupament dels nous plançons. Es crearan tres àrees on es marcaran 50 exemplars de les espècies arbòries presents a cada àrea. Dos cops l’any caldrà fer un seguiment d’aquests exemplars tot omplint un model de fitxa amb les dades actualitzades dels mateixos.
Entitats que participaran a la recuperació del bosc
Durant els darrers dies de l’any, la Fundació s’ha posat en contacte amb les entitats que han estat interessades a participar en el procés de recuperació del bosc i els ha fet arribar una carta on els convida a convocar a tots els seus membres, socis o col·laboradors a participar en un dia concret de treball al bosc.
Les entitats amb les que de moment s’ha contactat per a aquesta primera fase de participació ciutadana són principalment aquelles que tenen més relació amb el bosc com a usuàries habituals i aquelles de caire mediambiental. Concretament les entitats són: la Unió Excursionista de Sabadell, el Club Natació Sabadell, l’ADENC, la Fundació Bosch i Cardellach, l’Associación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, la Hermandad Nuestra Señora La Virgen de la Fuensanta, la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell, l’AMPA de les escoles Can Deu, Ribatallada, La Floresta i Sant Julià, la Nova AAVV Can Deu, l’AAVV de la Planada del Pintor i de Ca n’Oriach, Càritas Interparroquial de Sabadell, Creu Roja de Sabadell, l’Associació d’Empleats Jubilats i Pensionistes de Caixa Sabadell, l’Associació de Voluntaris del BBVA, empleats del BBVA i el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals.
Conscienciació i sensibilització
La Fundació troba necessari remarcar que el procés de regeneració del bosc és fràgil i lent i per això demana als usuaris del bosc que siguin respectuosos, facin servir únicament els camins i pistes existents, no facin malbé la vegetació i no aboquin cap tipus de brossa o deixalles.