Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

Noves Jornades de recuperació del Bosc de Can Deu, febrer 2018

Convocatòria per a les Jornades de manteniment de les zones reforestades al Bosc de Can Deu

 

Balanç de les jornades de manteniment

 

El balanç que fa la Fundació d’aquestes dues jornades és molt positiu, tant pel nombre d’assistents com per els objectius assolits. Així, podem dir que, en total, hi han participat 163 persones, la major part de les quals en família tot i que també hi han col·laborat diverses entitats, com ara l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac, l’Agrupación Andaluza de San Sabastián de los Ballesteros o el Centre Psicopedagògic Aral. La major part dels assistents procedeixen de Sabadell i d’altres localitats vallesanes, així com de Barcelona i de la resta de l’Àrea Metropolitana i de la Catalunya Central.

Pel que fa als objectius, la Fundació ha volgut donar a conèixer l’esforç que ha realitzat per a la correcta gestió d’aquest ecosistema forestal mediterrani que es va veure afectat per un sinistre extraordinari i els efectes que ha comportat en el medi. I alhora també ha volgut sensibilitzar els ciutadans, especialment els usuaris habituals del Bosc, tot implicant-los en la seva recuperació, assumint que és un procés lent i de llarga durada.

Jornada recuperacio D

Els resultats estant sent molt reeixits perquè en cada convocatòria que s’ha fet es comprova l’extraordinari interès de la gent per participar en la millora d’aquest bosc que senten seu. De fet, moltes de les persones que han treballat durant aquestes jornades ja havien participat en diades anteriors i, en acabar, han volgut anar a cercar els arbres que hi van plantar per seguir de ben a prop el seu creixement. I és que la tasca realitzada pels voluntaris i del personal tècnic (enginyers, científics, ADF, etc.), de neteja i manteniment del bosc, duta a terme des de l’endemà mateix de la ventada, ha permès que al Bosc de Can Deu es trobi en plena recuperació, com han pogut comprovar els assistents a les jornades en fer l’anàlisi de les parcel·les de seguiment.

Cal, doncs, agrair novament l’esforç desinteressat dels participants i de les persones que han mostrat el seu interès malgrat no haver pogut col·laborar-hi directament.

 

2ª Jornada: 18 de febrer de 2018

 

La segona i última de les Jornades que La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha ofert durant aquest mes de febrer per a la recuperació i manteniment de les zones reforestades del Bosc de Can Deu, es va dur a terme el diumenge 18 de febrer, amb una participació extraordinària, de 121 persones que, aprofitant el bon temps, van voler aportar el seu esforç per ajudar a la reconstitució d’aquest espai forestal greument afectat per les ventades de desembre de 2014.

Els assistents es van repartir en diferents grups de treballs i van fer les diferents feines a l’esplanada propera a Sant Julià d’Altura i la franja de terreny forestal situada al costat de l’aparcament de la Carretera de Sabadell a Matadepera.

Jornada recuperacio G

Al llarg de més de 2 hores, els voluntaris van treballar de valent, fent diverses tasques que han de permetre que els plançons plantats anys enrere o bé els que han nascut de manera natural en aquest lapse de temps poguessin desenvolupar-se adequadament. Per aconseguir-ho, van emprar aixades, rasclets i tisores de podar, tot refent els clots on s’hi havia plantat els plançons, que permeten recollir millor l’aigua, o tallant l’herba i els esbarzers i arrencant diverses plantes invasores, fet que permet eliminar competidors.

I alhora, aquestes persones voluntàries van fer, en petits grups de treball, de veritables científics tot observant el creixement de la vegetació en dues de les parcel·les de seguiment que hi ha al Bosc de Can Deu. Així, emprant estris com ara brúixoles, cintes mètriques o peus de rei van poder comptabilitzar els arbres que hi creixien a les tres parcel·les que van analitzar, de quina espècie eren, la seva alçada i diàmetre, la distribució i densitat, etc. entenent així la forma en què els científics observen l’evolució d’un ecosistema.

Jornada recuperacio F

La jornada es va cloure cap a quarts de dues de la tarda amb la visita de la granja-escola de Can Deu i el Museu de la Vida al Camp, veritables joies de l’Espai Natura.

 

 

1ª Jornada: 4 de febrer de 2018

 

La primera de les Jornades de Recuperació i manteniment de les zones reforestades del Bosc de Can Deu, celebrada ahir dia 4 de febrer, va ser molt reeixida gràcies a l’esforç de moltes persones que van voler col·laborar en la millora del bosc devastat per les ventades de desembre de 2014, malgrat el mal temps que hi feia. Van participar un total de 42 persones, entre famílies i gent d’entitats veïnals, que procedien majoritàriament de Sabadell i rodals, però també de l’Àrea Metropolitana, la Catalunya Central i fins i tot d’Andorra.

Jornada recuperacio 6

Eliminant els esbarzers

 

Avui, al llarg de més de 2 hores, els voluntaris s’han dedicat, amb l’ajut de aixades, rasclets i tisores de podar, a refer els clots on s’hi havia plantat els plançons, a tallar l’herba i els esbarzers, que poden restar força al creixement dels arbrets i també arrencar diverses plantes invasores, com ara el Seneci del Cap. I seguidament, els participants, dividits en grups de treball, han fet de veritables científics tot observant el creixement de la vegetació en dues de les parcel·les de seguiment que hi ha al Bosc de Can Deu. Així, emprant estris com ara brúixoles, cintes mètriques o peus de rei han pogut comptabilitzar els arbres que hi creixien a les dues zones, de quina espècie eren, la seva alçada i diàmetre, la distribució i densitat, etc.

Jornada recuperacio 8

Mesurant els arbres de regeneració natural

La conclusió a la que han pogut arribar els participants és que el Bosc es troba en ple desenvolupament, tot i ser incipient, donat que el terra és ple de petits arbres, plantats o de regeneració natural, especialment d’alzines i roures, que garanteixen la seva plena recuperació.

 

Descripció de les jornades

 

Dins la programació establerta per la Comissió Tècnica pel Futur del Bosc de Can Deu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i BBVA CX, organitza unes JORNADES DE MANTENIMENT DE LES ZONES REFORESTADES l'any 2016 que al mateix temps eren educatives per al conjunt de participants.

A aquestes jornades, compten també amb la col·laboració de QuadPack Foundation i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Les jornades estan obertes a la participació dels particulars i les entitats que vulguin colaborar-hi.
Per facilitar l'organització de les jornades agrairíem que els interessats facin una inscripció prèvia a espainatura@fundaciosabadell.cat

Dates i zones d’actuació:

- diumenge 4 de febrer: àrea de Sant Vicenç i àrea de Vallehermoso.

- diumenge 18 de febrer: àrea de l’aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera i àrea de Sant Julià.

Organització de les jornades

El punt de trobada és la Masia de Can Deu (accés per la cantonada c/ de la Prada amb c/ del Bosc). Els participants hauran d’aparcar al barri i accedir a la masia a peu.

De 9.30 a 10: 15h Arribada a la masia, identificació dels inscrits prèviament i constitució de dos grups de treball, un per a cadascuna de les àrees de reforestació. Presentació dels tècnics que acompanyaran als grups.

De 10:15 a 11:00h Recollida d'eines i estris per a les tasques de recuperació i observació del bosc (tisores de podar, aixades, rasclets, regadores...). Ruta d'observació del bosc de camí a la zona de treball. Explicacions dels tècnics.

De 11 a 12:30h Treball de camp en una de les àrees reforestades. Les feines a fer seran:

▫ Retirar, arrencant o tallant, la malesa que ocupi els clots de plantació amb els arbrets plantats els anys anteriors, especialment les bardisses i l’herba.

▫ Refer els clots de plantació per millorar la captura d’aigua d’escorrentia i incrementar les probabilitats de supervivència.

▫ Identificar exemplars d’espècies invasores i arrencar-les (Senecio inaequidens, Phytolacca americana i Ailanthus altissima).

De 12:30 a 13:15h Seguiment de la regeneració del Bosc. Tornant a la masia pararem a alguna de las parcel·les de seguiment, en les que s’han localitzat, identificat i mesurat exemplars de les espècies arbòries existents, amb l’objectiu de tenir una referència del creixement de la vegetació. Caldrà identificar els abrets, indicant-ne l’espècie, la ubicació dins la parcel·la, amidant-los i anotant el seu estat general.

15 a 14:00h Tornada a la masia. Temps per a visitar el lavabo i refrescar-se. Possibilitat de realitzar una visita guiada per les instal·lacions del Centre d’Educació Ambiental, en especial a la granja i la masia, seu del Museu de la Vida al Camp. Agraïment als participants i comiat.