Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

HISTÒRIA, POLÍTICA I GASTRONOMIA A LA NOVA EXPOSICIÓ DE L’ESPAI CULTURA: «EL FARCELL DE LA POSTGUERRA. QUAN LA GANA AGUDITZA L’ENGINY»

  • La mostra, d’entrada gratuïta, s’inaugura el dijous 11 d’abril a les 19 h, amb una visita guiada a càrrec del comissari, Sergi Freixes.
  • L’exhibició, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el Museu d’Història de Catalunya, es podrà visitar fins al 28 de juliol.



Sobre l'exposició

Catalunya, 1939. Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada, amb el comerç paralitzat: hi va haver grans dificultats en els transports i les comu­nicacions, i hi mancaven matèries primeres, recan­vis de maquinària i productes auxiliars, però l’aparell productiu —és a dir: les fàbriques i la maquinària— restava pràcticament intacte. Acabada la guerra començà un període de recuperació que es va aprofitar de les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense possibilitats de protestar per les miserables condicions de vida i treball.


Les desastroses polítiques econòmiques del govern van provocar, però, l’aparició de l’estraperlo: un mercat negre on calia moure’s, i tenir bons contactes amb les autoritats (militars, municipals o policials), per tal d’aconseguir el menjar. Mentre els preus oficials corresponien als cupons de les cartilles de racionament adjudicats a les famílies, i que eren in­suficients —en moltes ocasions ni tan sols es podia comprar el que la cartilla adjudicava—, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal i a preus molt més alts a aquest mercat negre, al qual la majoria de la població no hi tenia accés.

L’exposició El farcell de la postguerra és un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les eta­pes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

Sobre el comissari: Sergi Freixes

Investigador i professor de l’Istituto Europeo di Design (IED). Coautor dels llibres «Libros Prohibidos» i «Revistas Prohibidas» amb Viena Editorial; «El mundo de la cerveza artesanal» i «Cerveses artesanes de la nostra terra» amb Larousse Editorial. És comissari d’exposicions, com «Contes infantils de la guerra» i «Menús de guerra» per al Museu d’Història de Catalunya, actualment és director d’art de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i director editorial de Beta Editorial.


ORGANITZA

Fundació 1859 Caixa Sabadell i Museu d’Història de Catalunya


ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

INAUGURACIÓ
Dijous 11 d’abril, a les 19 h
Visita comentada a càrrec de Sergi Freixes, dissenyador gràfic i comissari de la mostra, i intervenció gastronòmica a càrrec de Biscuits Barcelona.

VISITES GUIADES
Diumenges 12 de maig i 16 de juny, a les 12 h
Visites comentades a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

TALLERS
Dissabte 27 d’abril, a les 12 h
«Cuina de reaprofitament»
Taller per a adults, a càrrec de Lola Puig, cofundadora de Slow Food Km0 a Catalunya.

Dijous 23 de maig, a les 18 h

«Pa negre»
Taller familiar, a càrrec de Biscuits Barcelona.


MÉS INFORMACIÓ I RECURSOS GRÀFICS

Plana informativa a la web de l’Espai Cultura
http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/el-farcell-de-la-postguerra-quan-la-gana-aguditza-lenginy

Plana de l’exposició a la web del Museu d’Història de Catalunya
http://www.mhcat.cat/exposicions/exposicions_realitzades/el_farcell_de_la_postguerra

Imatges en descàrrega directa
http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2014/12/0.-imatges-premsa.zip