El 23 de maig de 2013, seguint el mandat de la Generalitat de Catalunya, va culminar el procés de transformació d’Unnim Caixa en fundació especial, que va començar a finals del 2011 amb la segregació del negoci financer a Unnim Banc. Amb aquesta segregació Unnim Caixa va passar a gestionar exclusivament l’Obra Social, conservant el seu patrimoni arquitectònic i immobiliari, el fons d’art i els actius patrimonials.
D’aquesta transformació han resultat quatre noves fundacions, la Fundació Antigues Caixes Catalanes que continuarà la tasca que venia desenvolupant l’Obra Social d’Unnim Caixa en el conjunt del país, i tres fundacions adscrites als territoris d’origen de les antigues caixes fundadores d’Unnim (Manlleu, Terrassa i Sabadell), que reben els actius patrimonials que cada caixa d’estalvis va aportar a la constitució d’Unnim. Així, per continuar la labor sociocultural d’Unnim Caixa a Sabadell s’ha creat la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Aquesta fundació gestiona, principalment, l’Espai Cultura, l’Espai Natura i l’edifici modernista que va ser seu de Caixa Sabadell.
El naixement de Caixa Sabadell, va estar motivat per l’interès d’un grup de promotors, encapçalat per Pere Turull Sallent, que va intuir el paper que tindria una caixa d’estalvis per al futur desenvolupament del país i de la ciutat, el foment de l’estalvi i la seva canalització a través d’una entitat financera pròpia. Els tràmits es van iniciar el 1858, i l’any següent, concretament el 6 de gener de 1859, es va fundar la Caixa d’Estalvis de Sabadell.
Des dels seus inicis, Caixa Sabadell va tenir la funció de fomentar l’estalvi entre les classes populars, educant en els valors propis de l’ètica burgesa, que va cobrar un fort impuls gràcies a la revolució industrial del segle XIX.Des d’un principi, l’activitat de l’entitat es va basar en donar rendiment als impositors, que pertanyien majoritàriament a les classes treballadores, alhora que feia possible el creixement propi de l’entitat. Aquest creixement implicava la recerca de nous emplaçaments i la necessitat d’ampliar personal i horaris. Així, el 1886 es va iniciar la construcció d’una nova seu central de l’entitat, actual seu de la Fundació Sabadell 1859. El rei Alfons XIII va ser l’encarregat de posar la primera pedra d’aquesta joia modernista, obra de l’arquitecte Jeroni Martorell i coneguda amb el nom de Palau de l’Estalvi, que va ser inaugurada el 1916.
El 1910 es va construir l’edifici, també modernista, destinat a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, que en l’actualitat és la seu de l’Espai Cultura de la Fundació Sabadell 1859.Amb el pas del temps es van generar unes reserves econòmiques susceptibles d’esdevenir actuacions per als sectors menys afavorits de la societat; van ser els orígens de l’Obra Social de Caixa Sabadell.
El 1928, es va fundar la Biblioteca de Caixa Sabadell, la primera de la ciutat de Sabadell i un important referent cultural entre els ciutadans. El 1930 es va instituir la Festa del Llibre amb motiu de la diada de Sant Jordi, i encara avui es manté viva a la memòria de molts sabadellencs l’emoció de ser nens i anar a la biblioteca a recollir un llibre durant aquesta festa en fer una imposició -els seus primers estalvis-. Més endavant, seguint aquest esperit, es va instaurar el premi Sant Joan de novel·la, que s’ha convertit en una de les cites emblemàtiques anuals de la cultura catalana.
Tot i la recessió general del país durant la postguerra, l’economia local vivia un moment de dinamització. La ciutat de Sabadell, però, no tenia inversions suficients en infraestructures, habitatge, educació i atenció sanitària que donessin resposta a la gran massa de persones procedents majoritàriament del sud d’Espanya, atretes per la demanda de mà d’obra per part de la indústria i la construcció. Caixa Sabadell va intentar resoldre part d’aquestes mancances: sanitat, infància i vellesa van ser els seus principals preocupacions. Per aquesta tasca, l’Ajuntament de Sabadell li va concedir la Medalla d’Or de la Ciutat, al 1945.
La tasca de l’Obra Social, intrínseca a l’entitat des dels seus orígens va cristal·litzar durant la dècada de 1960 al Centre d’Estudis Socials, la Clínica Infantil del Nen Jesús, l’escola d’infermeres, l’adquisició del bosc i masia de Can Deu per salvar-los de l’especulació immobiliària o la realització de cursos de llengua catalana per a adults.
Des de mitjans dels anys noranta, l’Obra Social de Caixa Sabadell dedicà una atenció prioritària a les accions de caràcter assistencial, fent una obra complementària que singularitzà l’entitat. Les àrees preferents de la seva actuació en aquesta època van ser l’assistència social, la cultura, la formació i investigació i el medi ambient.