Skip to content
Accept
Go to footer
Accept
Go to the menu
Accept

Últims dies per visitar «Contes infantils de la Guerra» a L’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

  • L’exposició Contes infantils de la Guerra es pot visitar a l’Espai Cultura des de principis del passat juliol i encara romandrà oberta fins el proper diumenge dia 24 de setembre, amb entrada gratuïta
  • Organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, la mostra ha voltat per més d’una desena de municipis, amb una gran acollida, i ara s’ha exhibit per primer cop a Sabadell
OBJECTE DE LA MOSTRA

Contes infantils de la Guerra ens mostra la producció editorial dirigida a infants i joves durant la II República i la Guerra Civil espanyoles.

Ens ofereix una visió àmplia, que centra el focus d'atenció en els usos ideològics i propagandístics que se'n va fer de la literatura infantil i ens permet observar com aquesta tendència s'anà intensificant conforme avançava l'escalada del conflicte i es mantingué en el seu màxim apogeu durant la guerra.

Ens mostra com aquest sector de la industria editorial va viure una embranzida entusiasta, tant des de la iniciativa privada com des dels organismes públics i, al mateix temps, posa de relleu la importància, la qualitat i el dinamisme del treball artístic que es va dur a terme en el plànol de la il·lustració, gràcies a l'impuls entusiasta d'aquesta producció literària dirigida a la infància.

UNA ITINERÀNCIA DE GRAN ÈXIT

Contes infantils de la Guerra, que s’ha exhibit ara a Sabadell per primer cop, va ser produïda per l’Obra Social d’Unnim Caixa en el marc del seu programa d’exposicions itinerants i s’inaugurà per primer cop el desembre de l’any 2011 al Museu d’Història de Catalunya, on va tenir una molt bona acollida, amb més de 7.000 visitants durant els dos mesos de durada.

Al llarg dels anys, l’exposició ha voltat per arreu de Catalunya amb gran èxit, exhibint-se en tretze municipis de les quatre províncies (entre els quals hi trobem: Lleida, Reus, Mataró, Terrassa, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet...) i ha acollit ja un total de més de 33.000 visitants.

LA LITERATURA INFANTIL SOVIÈTICA I L’ORIGEN A ESPANYA DE LA LITERATURA INFANTIL MODERNA

Durant la II República i la Guerra Civil espanyoles, els principals projectes editorials afins a la República van prendre com a referent la literatura soviètica guiada per la premissa de que els seus infants serien els futurs garants de la revolució i calia, per tant, transmetre'ls des de ben petits els seus valors.

Traslladant la idea al context espanyol d'aquell moment, aquestes editorials van desenvolupar tota una sèrie de títols que adaptaven personatges i contes tradicionals, com La caputxeta vermella o L'aneguet lleig, per fer emergir les desigualtats socials i la lluita de classes. Així com també es generà una producció àmplia de nova factura, on trobem autors com Antoniorrobles, Ramon J. Sender o Lola Anglada.

D'igual manera, el bàndol feixista també s'hi sumà a la dinàmica d'adaptació i ús propagandístic dels contes tradicionals i aquí, per posar un exemple il·lustratiu, la Caputxeta ja no podia ser vermella i passava a ser blava…

En definitiva, Contes infantils de la Guerra proposa la recuperació d’un moment de gran agitació cultural i social, i ens mostra com també a partir de les produccions culturals del període (en aquests cas, els textos i les il·lustracions de la producció editorial infantil) podem conèixer a fons els discursos i plantejaments ideològics de cada bàndol.

D’altra banda, a l'Estat Espanyol, el sector editorial de la literatura infantil va néixer durant el segle XX i podem dir que a la pràctica va ser precisament durant aquest període de la dècada dels trenta. Per tant, estudiar la literatura infantil republicana i de la guerra, és estudiar l’origen a Espanya de la literatura infantil moderna.

CRÈDITS
  • Comissariat i col·lecció: Sergi Freixes i Jordi Garriga
  • Disseny, guió i realització: Freixes-Garriga SCP
  • Organitza: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
FOTOGRAFIES

Podeu descarregar-les a: https://flic.kr/s/aHsm3EaFgu

DATES

La mostra romandrà oberta a l’Espai Cultura fins al diumenge 24 de setembre.