Skip to content
Accept
Go to footer
Accept
Go to the menu
Accept

Tres pesos pesants de l’alta muntanya parlen a l’Espai Cultura sobre la importància de preservar la història de l’alpinisme català

  • "Conservació i memòria de l’alpinisme català" és el títol de la taula rodona que tindrà lloc el dijous 11 de gener a les 19 h, a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, amb entrada gratuïta.
  • Emmarcada en el programa d’activitats al voltant de l’exposició «A punt i amunt», que exhibeix equipaments emblemàtics de l’alpinisme català, comptarà amb tres ponents de luxe: Jordi Pons, Lluís Giner i Antoni Ricart.
  • El programa d’activitats complementàries es tancarà el diumenge 14 de gener a les 12 h, amb una visita guiada a l’exposició, també gratuïta.
  • L’exposició, organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, el Servei General d'Informació de Muntanya i l'Aliança Internacional de Museus de Muntanya (IMMA), vol ser la primera pedra cap a un futur museu català de la muntanya.

Dijous 11 de gener a les 19 h, a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, tindrà lloc la taula rodona titulada «Conservació i memòria de l’alpinisme català», dins del programa d’activitats complementàries a l’exposició «A punt i amunt», que des de el passat setembre i fins al 4 de març exhibeix equipaments emblemàtics d’expedicions catalanes a les muntanyes més altes de món.

La taula, que serà moderada per Carles Capellas, membre fundador del Servei General d’Informació de Muntanya, comptarà amb uns convidats de luxe, tres veterans i pesos pesants de l’alta muntanya: Jordi Pons, escalador expert, cineasta i escriptor, membre honorífic de la Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA), condecorat amb la medalla de l’esport de la Generalitat de Catalunya l’any 2003, entre molts altres reconeixements; Antoni Ricart, especialista en medicina de muntanya i metge expedicionari, subdirector de l’Institut d’Estudis de Medicina de Muntanya; Lluís Giner, director de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), des de 1999, i representant del Consell Europeu a la International Federation of Sport Climbing (IFSC).

Aquesta és la tercera i última conferència al voltant d’«A punt i amunt», després de dues cites ben exitoses, al novembre i al desembre, amb els alpinistes d’elit Ferran Latorre i Òscar Cadiach, els dos escaladors catalans que han aconseguit coronar els catorze cims més alts del món (de més de 8.000 metres). El programa d’activitats complementàries, però, es tancarà el diumenge 14 de gener a les 12 h, amb una visita guiada a l’exposició, també gratuïta, a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

La mostra, que ha estat organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, el Servei General d’Informació de Muntanya (SGIM) i l’Aliança Internacional de Museus de Muntanya (IMMA), vol ser la primera pedra en el camí cap a la consecució d’un futur museu català dedicat a la muntanya. L’exposició es basteix a partir de peces cedides pels mateixos escaladors i recollides i conservades per l’SGIM al llarg dels anys. Una mirada ben íntima, composada d’objectes personals on hi trobem des de calçat i roba a arnesos i grampons, caixes i bidons de transport, material i equipament mèdic, tendes i sacs de dormir i càmeres de filmació, entre d’altres. La selecció de materials i equips ens apropa a les fites més destacables de l’alpinisme català al llarg de més de tres dècades i posa el focus d’atenció en les expedicions realitzades als cims de més de vuit mil metres.

RESUM BIOGRÀFIC I CURRICULAR DELS PONENTS

Podeu consultar més detalls sobre la trajectòria dels ponents al web d’Enciclopèdia Catalana: