Diumenge 5 de febrer, primera jornada de participació ciutadana pel manteniment de les zones reforestades al bosc de Can Deu
- La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i BBVA CX organitzen quatre noves jornades de manteniment de les zones reforestades.
- Les zones on es treballarà són aquelles en què es va reforestar als mesos de gener i febrer de l’any passat.
- Les quatre jornades de recuperació del bosc seran els diumenges 5, 12, 19 i 26 de febrer.
La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, l’entitat sense ànim de lucre propietària del Bosc de Can Deu, i BBVA CX, convoquen noves jornades de manteniment de les zones reforestades al gener i febrer de l’any passat.
La recuperació del bosc
Des del primer moment, el principal objectiu de la Fundació ha estat recuperar el bosc i garantir els usos que tradicionalment s’han fet d’aquest espai. Amb la voluntat de recuperar la massa forestal del bosc el més aviat possible, però sobretot, fer-ho amb les màximes garanties, s’estan aplicant les mesures que la Comissió Tècnica, creada amb motiu de les ventades i formada per experts en gestió forestal i mediambiental, va proposar en les conclusions del seu informe. Tots els tècnics de la Comissió estan d’acord en què la millor estratègia per a la recuperació del bosc és la regeneració natural, que és molt més fiable i ràpida.
Aquesta és la mesura principal que s’està aplicant a la major part de l’extensió forestal, però al mateix temps cal assegurar la recuperació dels indrets amb més dificultat de regeneració com per exemple els accessos al bosc on la freqüència de pas és molt més alta, d’aquí les jornades de reforestació que es van organitzar l’hivern passat.
La millor manera d’assegurar la reforestació és comptant amb la complicitat i la col·laboració d’aquells qui són usuaris del bosc i el senten seu. Amb aquest objectiu els mesos de gener i febrer de 2016 la Fundació va organitzar, juntament amb BBVA CX, unes jornades de plantació en les zones d’accessos al bosc. Aquests quatre sectors on es va intervenir són els que tenen el sòl més compactat i, per tant, es feia necessària aquesta plantació.
Per tal d’afavorir l’establiment dels nous plançons, al llarg del 2016 s’han realitzat altres actuacions a les zones reforestades. Així, al maig-juny hi va haver quatre jornades participatives de manteniment i al juliol-agost dos regs a cadascuna de les quatre zones donat que l’estiu va ser molt sec i calorós.
Jornades de participació ciutadana
Ara, dins la programació establerta per la Comissió Tècnica pel Futur del Bosc de Can Deu, la Fundació convoca unes JORNADES DE REPOSICIÓ DELS ARBRES MORTS I MANTENIMENT DE LES ZONES REFORESTADES que al mateix temps seran educatives per al conjunt de participants.
A aquestes jornades, que organitza amb BBVA CX, s’hi afegeix QuadPack Foundation. Enguany també hi col·labora la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
▪ Dates i zones d’actuació:
- diumenge 5 de febrer: àrea de Sant Vicenç.
- diumenge 12 de febrer: àrea de l’aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera.
- diumenge 19 de febrer: àrea de Sant Julià.
- diumenge 26 de febrer: àrea de Vallehermoso.
Objectius de les jornades
- la recuperació del medi natural, tot arranjant les zones que es van reforestar amb plançons d’arbres que, amb el temps, esdevindran arbres adults i formaran un bosc.
- el coneixement i divulgació del projecte de recuperació del bosc. S’aprofitarà per explicar el pla estratègic de recuperació del bosc.
- la sensibilització ambiental tot coneixent un espai actualment en procés de regeneració amb la finalitat que esdevingui un espai natural ben preservat. A més, representa un compromís amb el país i mostra confiança en el futur.
- el descobriment d’un espai singular situat al cor de l’àrea metropolitana: el bosc i masia de Can Deu, on la Fundació Sabadell 1859, en col·laboració amb BBVA CX, està esmerçant molts esforços per a preservar i divulgar un espai natural interessant i un ric patrimoni rural.
Organització de les jornades
El punt de trobada és la Masia de Can Deu (accés per la cantonada c/ de la Prada amb c/ del Bosc). Els participants hauran d’aparcar al barri i accedir a la masia a peu.
De 9.30 a 10.15h Arribada a la masia i esmorzar comunitari.
De 10.15 a 11.00h Constitució de grups de treball i descobriment del bosc
D’11.00 a 12.30h Treball de camp
Les feines a realitzar seran:
- Substituir els arbres morts per nous exemplars.
- Retirar les maleses que ocupin els closells on es troben els plançons d’arbre plantats l’hivern passat.
- En cas de ser necessari per millorar la captura d’aigua d’escorrentia, es refarà el clot per mirar de maximitzar les probabilitats de supervivència..
- S’estassaran els esbarzers de les zones de reforestació.
- Els guies i els integrants de l’ADF resoldran preguntes, dubtes, sobre la repoblació, el bosc, la funció de les ADF... Els voluntaris podran atansar-se al dipòsit d’aigua o cisterna de què disposa l’Associació, omplir les regadores i regar el clot on hi ha plantat l’arbre.
De 12.30 a 13.00h Retorn a la masia. Temps per anar al lavabo i refrescar-se. Possibilitat de fer una visita guiada per les instal·lacions del Centre d’Educació Ambiental, en especial a la granja i la masia, seu del Museu de la Vida al Camp.
Com participar-hi?
Per tal de facilitar la preparació i logística de les jornades, és important que qui vulgui participar-hi ho sol·liciti prèviament al correu electrònic de l’Espai Natura indicant un nom de contacte, el nombre d’adults i nens participants, l’edat dels nens i la data en què voldrien participar: (espainatura@fundaciosabadell.cat)
Conscienciació i sensibilització
La Fundació troba necessari remarcar que el procés de regeneració del bosc és fràgil i lent i per això demana als usuaris del bosc que siguin respectuosos, facin servir únicament els camins i pistes existents, no facin malbé la vegetació i no aboquin cap tipus de brossa o deixalles.